Autorádio TESLA 503BV Omikron

Zpět na přehled všech autorádií


TESLA 503BV "Omikron"

vyráběno v letech 1949 - 1952, ve své době stálo 9500 Kčs
vhodné do automobilů Aero Minor, Škoda 1101, Škoda 1102, Tatra 600 Tatraplan






Historicky první autorádio značky TESLA. Jednalo se o celkem jednoduchý třílampový superheterodyn s příjmem v pásmu středních vln. Kompaktní velmi robustní konstrukce (podobná stolním přijímačům té doby) v plechové skříňce s kladívkovým lakem, jejíž součástí je přímo i reproduktor - takže není třeba žádná dodatečná montáž.

Napájení z palubní sítě 6V (verze s označením 513BV byla určena pro 12V) pomocí vysokonapěťového vibračního měniče ve zvláštní malé skříňce, připevněné přes konektor vzadu přímo na tělo vlastního rádia. V některých automobilech (např. Tatraplan) ale tento měnič vadil při instalaci pod palubní desku - proto byl v takovém případě připojen k rádiu přes prodlužovací kabel a umístěn "bokem".

Menší část rádií (většinou určených pro vývoz) měla dva vlnové rozsahy - kromě středních i dlouhé vlny. Tyto přijímače měly jiné knoflíky, které byly dvojité a povytažením či zasunutím pravého z nich se oba vlnové rozsahy přepínaly. Jinak vypadalo rádio zcela stejně, jako standardní model (pouze mělo samozřejmě také jinou stupnici).

Toto rádio bylo montováno do vozů Škoda 1101 a 1102 Tudor, Tatraplan, a dalších.

Přestavba vždy znamená kompletní náhradu vnitřku rádia a také menší mechanické úpravy (hlavně kvůli tomu, že původní rádio má minimum využitelných ovládacích prvků). Vnější vzhled ale zůstává i nadále 100% stejný. Skříňka měniče již po přestavbě není k ničemu potřeba a původní vnitřní reproduktor je samozřejmě i nadále využit k reprodukci. Celá instalace do vozu tak představuje pouze připojení napájení a případně autoantény.

Zde se můžete podívat, jak funguje přestavěné


Možnosti úprav :

1. MP3 přehrávač ovládaný speciálním dvousměrným ovladačem, který je uvnitř napojený na původní knoflík ladění. Jeho pootočením doleva nebo doprava se přeskakuje mezi písničkami. Zezadu přístroje vede kablík s USB konektorem pro připojení libovolného flashdisku s nahranými MP3 soubory. Tato úprava vyjde zhruba na 2000

2. MP3 přehrávač + digitální FM rádio. Funguje stejně jako předešlá varianta, ale pokud není zasunut žádný USB disk, tak přístroj funguje jako normální FM rádio v pásmu 88-108 MHz. Ladění probíhá taktéž pootáčením ladicího knoflíku - automaticky vyhledává nejbližší další nebo předchozí stanici. Cena úpravy asi 2500



Výše uvedený výčet možností přestavby tohoto rádia není úplný - na přání je možné provést i jiné úpravy, jako třeba vyvedení AUX vstupu pro připojení kapesního MP3 přehrávače, atd. Uvedené ceny jsou pouze orientační a vždy se odvíjí od konkrétního kusu dodaného zákazníkem k přestavbě (celkový vnitřní a vnější stav, použitelnost některých vnitřních obvodů, atd.)
D I S K U S E
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz, připomínku či zkušenost - obratem bude zveřejněna.

Text komentáře:
Vaše přezdívka:
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Jak se jmenuje dýchací orgán u lidí ?